Checklist bij storingen
11 november 2020
Mijn haard is geïnstalleerd. Let op! Wat nu?
11 november 2020

StooktipsWelke houtsoorten zijn het meest geschikt om te stoken?Berken, Essen en Beukenhout zijn zeer geschikte houtsoorten om mee te stoken. Ook Eiken kan prima worden gebruikt maar dit moet vaak langer drogen. Let op, veel hout is te nat om mee te stoken, u kunt het eventueel zelf controleren met een vochtmeter, deze is bij van der Pluijm verkrijgbaar.StookalertU kunt een stookalert instellen via NHK Hiermee toont u aan naast een liefhebber van houtstook ook uw verantwoordelijkheid te nemen voor uw leef- en woonomgeving. Sinds 2015 neemt de NHK op deze wijze het initiatief om stokers bewust te maken van beperkende omstandigheden. Bekijk hier: NHKDe Zwitserse stookmethodeOp aanraden van de Brandweer adviseren we je om te stoken volgens de Zwitserse methode. Met de Zwitserse methode stook je veilig en schoon Het is een methode waarbij de kachel van boven naar onder wordt aangestoken.

Stap 1 - Zet de luchttoevoer helemaal open
Stap 2 - Leg het hout telkens kruislings op elkaar. Van dikke naar dunne blokken.
Stap 3 - Leg er een aanmaakhout bovenop.
Stap 4 - Leg op het aanmaakhout een aanmaakblokje.
Stap 5 - Steek het aanmaakblokje aan.
Stap 6 - Doe de deur dicht. Langzaam zal het vuur naar beneden trekken en pakken de grote blokken die onder aan de stapel liggen ook vlam.
Stap 7 - Vul de stookruimte bij als er nog kleine vlammen zichtbaar zijn en er een gloedbed op de stookbodem zichtbaar is. Open daarna rustig de deur om naar buiten tredende rook in de woonkamer te voorkomen. Schuif de overgebleven delen voorzichtig samen in het midden van de stookruimte. Leg opnieuw een aantal blokken met de gekloofde zijde naar onderen in de stookruimte. .