Tips & vragen

Gasvuur open of gesloten?

Stooktips

Open verbranding
Een conventionele openhaard of kachel op gas werkt volgens het systeem van ‘open verbranding’ (tekening 1). Dat wil zeggen dat de, voor de verbranding benodigde zuurstof direct uit de ruimte (meestal de woonkamer) waarin de kachel geplaatst is, wordt gehaald. De rookgassen gaan via de schoorsteen of een rookkanaal naar buiten. In woningen met mechanische ventilatie of met een open keuken met afzuigkap is het niet toegestaan om dergelijke toestellen te plaatsen zonder het nemen van speciale maatregelen. Wilt u toch vasthouden aan een ‘open vuur’ of kachel met ‘open verbranding’ dan zult u van buiten de woning een speciale buis moeten aanbrengen voor de aanvoer van verse lucht. Meestal wordt deze buis via de kruipruimte met de buitenlucht verbonden. De diameter van deze buis zal al snel 15 cm moeten bedragen.

open_verbrandingDaarnaast is er voor een ‘open toestel’ altijd een schoorsteen of rookkanaal noodzakelijk. Indien het gaat om een bestaande woning zonder mechanische ventilatie, met een afgesloten keuken en voldoende ventilatie is het zonder het nemen van speciale voorzieningen mogelijk een ‘open toestel’ te plaatsen.

Gesloten verbranding
Een, in de meeste gevallen, veel eenvoudiger en goedkopere oplossing is te kiezen voor een toestel met ‘gesloten verbranding’. Bij gesloten verbranding wordt de benodigde zuurstof voor de verbranding direct van buiten gehaald.

gesloten_verbrandingDe rookgassen gaan via dezelfde pijp naar buiten. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een gecombineerde aan- en afvoerbuis (concentrisch kanaal). Meestal heeft de buis een diameter van circa 15 cm. In deze buis zit dan een 2e buis van circa 10 cm.

Via de binnenste buis worden de rookgassen afgevoerd en via de buitenste buis wordt de zuurstof aangevoerd. Een groot voordeel is ook dat de buis direct door de gevel naar buiten kan. Je hoeft dus niet persé dwars door het huis door het dak. Een schoorsteen is dus niet nodig.

Vooral in (nieuwe) woningen waar geen schoorsteen of rookkanaal aanwezig is, is dit systeem ideaal.
Inmiddels is er een ruim aanbod in dit type apparaten en is er altijd wel een te vinden die qua installatie en ontwerp aansluit bij uw wensen.
Ook geven de meeste apparaten een goed rendement en zijn ze niet alleen mooi maar ook efficiënt. Bij deze apparaten is de verbrandingskamer altijd voorzien van een glasruit.

Download deze stooktip als PDF

Terug